Při výběru podlahové krytiny do kuchyně musíte zvážit, jestli koupit pevnou odolnou krytinu, anebo za pár let investovat do nákladné opravy. Mezi různými podlahovými krytinami jsou i některé, které se hodí vysloveně do kuchyně. Protože tu bývá mokro a vysoký provoz, kuchyně vyžaduje podlahu, která snese vlhkost a hodně vydrží.
Dlaždice
Často vídáme v kuchyních dlaždice, a má to dobrý důvod. Dlaždice z přírodního kamene, hlíny nebo z umělých materiálů jsou do kuchyně ideální. Protože mají vodě odolný pevný povrch, snesou rozlité tekutiny a občas spadlé nádobí. Jsou však tvrdé na nohy a jejich instalace bývá drahá.
Korek
Korek je ekologičtější možnost s obnovitelným zdrojem, pochází z kůry korkového dubu. Je odolný vodě, měkký a teplý na nohy, časem však jeho barva vybledne obzvlášť v místech, kam svítí slunce. Také není tak pevný jako dlaždice nebo dřevo a spadlé nádobí ho může poškodit.
Linoleum
Ačkoli linoleum stojí méně než dlaždice nebo dřevo, v průběhu času se otlačí. Starší typy linolea se vyráběly se složkami jako je azbest, o nichž se dnes ví, že jsou pro lidi škodlivé, ale moderní linolea jsou jak bezpečná pro lidi tak ekologická. K dostání je v celé řadě barev a snadno se instaluje.
Umělé dřevo
I přes svůj název umělé dřevo obsahuje směs dřeva, překližky a dýhy a není tak pevné jako pravé dřevo. Na rozdíl od dlaždic na něm často spadlý talíř nebo šálek nadskakuje místo aby se rozbil. Dřevěná podlahová krytina se vyrábí v celé řadě odstínů a dá Vaší kuchyni dramatický okázalý vzhled. Nákladná je však jak jeho koupě tak instalace, v průběhu času se vybělí sluncem a vyžaduje každých 7-10 let nové nalakování.