Nejlepší možnosti podlahy do kuchyně

Při výběru podlahové krytiny do kuchyně musíte zvážit, jestli koupit pevnou odolnou krytinu, anebo za pár let investovat do nákladné opravy. Mezi různými podlahovými krytinami jsou i některé, které se hodí vysloveně do kuchyně. Protože tu bývá mokro a vysoký provoz, kuchyně vyžaduje podlahu, která snese vlhkost a hodně vydrží.

Dlaždice

Často vídáme v kuchyních dlaždice, a má to dobrý důvod. Dlaždice z přírodního kamene, hlíny nebo z umělých materiálů jsou do kuchyně ideální. Protože mají vodě odolný pevný povrch, snesou rozlité tekutiny a občas spadlé nádobí. Jsou však tvrdé na nohy a jejich instalace bývá drahá.

Korek

Korek je ekologičtější možnost s obnovitelným zdrojem, pochází z kůry korkového dubu. Je odolný vodě, měkký a teplý na nohy, časem však jeho barva vybledne obzvlášť v místech, kam svítí slunce. Také není tak pevný jako dlaždice nebo dřevo a spadlé nádobí ho může poškodit.

Linoleum

Ačkoli linoleum stojí méně než dlaždice nebo dřevo, v průběhu času se otlačí. Starší typy linolea se vyráběly se složkami jako je azbest, o nichž se dnes ví, že jsou pro lidi škodlivé, ale moderní linolea jsou jak bezpečná pro lidi tak ekologická. K dostání je v celé řadě barev a snadno se instaluje.

Umělé dřevo

I přes svůj název umělé dřevo obsahuje směs dřeva, překližky a dýhy a není tak pevné jako pravé dřevo. Na rozdíl od dlaždic na něm často spadlý talíř nebo šálek nadskakuje místo aby se rozbil. Dřevěná podlahová krytina se vyrábí v celé řadě odstínů a dá Vaší kuchyni dramatický okázalý vzhled. Nákladná je však jak jeho koupě tak instalace, v průběhu času se vybělí sluncem a vyžaduje každých 7-10 let nové nalakování.

Může vás zajímat: